Advertisements
jump to navigation

Cara Memasang Lampu HID Projektor Pada Motor December 13, 2015

Posted by Mas Muslim in : Kelistrikan Motor , trackback
CYMERA_20150827_170141

HID projektor Old Vixion

BMSPEED7.COM – sobat sekalian…Memodifikasi motor memang tak akan ada habisnya jika di turutin,entah masalah engine,kaki kaki,maupun kelistrikan motor…dan disini ane akan  ngebahas kelistrikan motor tentang bagaimana cara memasang lampu HID yang sangat Mudah pada motor.

Dan kali ini Yamaha old Vixion milik ane jadi korban tutorial pasang HID projektor , istilah kerennya retrofit projektor 😀

Projektor yang dipakai adalah merk TYPE R soket H1, atau MH1 menggunakan shroud tipe Double angel eyes.

Baca Juga :

OK mzBro… gak banyak Omong mari kita praktekan

Materials (Bahan) dan Alat (Tolls)  :

Material,Satu unit set HID projektor

HID Kit Projector

HID Kit Projector

dari Satu Set komponen tersebut mempunyai beberapa fungsi masing masing,di mulai Dari Projektor

projektror

Projektor HID lens light

Projektor adalah komponen yang berperan penting dalam urusan Style sebuah kelistrikan lampu Motor maupun mobil karena dari komponen inilah di dapat cahaya yang fokus,lurus dan tentu efek cahaya berupa angel eyes,devil eyes.maupun demon.

ballast

Ballast

Untuk komponen yang satu ini lebih ke fungsi sebagai menyalurkan  arus dengan cara merubah  tegangan yang masuk menjadi lebih tinggi untuk dialirkan pada elektroda bohlam HID.

Bulb/Bohlam HID – Udah yakin dapet ballast AC tapi tetap merasa kurang terang? Kualitas bohlam juga pengaruh. Untuk barang cungko, ada beberapa grade bohlam. Ini kita gak bisa tau mana yang grade mana. Paling kalo mau ya coba tuker bohlam, diliat bedanya.

Sedangkan Wire Harness adalah kumpulan sejumlah kabel dan yang diikat yang berguna untuk mengalirkan listrik dan sinyal..biasanya dalam wire harness Lampu HID ini terdapat komponen pendukukung seperti Relay,Fuse(Sekring),Sekun,serta soket buat penghubung

Alat/tools

  1. 1.obeng (-) (+)
  2. tang
  3. multitester
  4. kunci 8,10,12
  5. kunci L
  6. kabel seadanya
  7. baskom berisi air panas

Cara Pemasangan

Cara pemasangan lampu proyektor sendiri cukup mudah mas Bro…

1)Pertama Lepaskan Headlamp vixion, buka semua baut-bautnya, soket-soket kabel pada lampu, sampai terpisah dengan motor.

headlamp ovi

Bongkar HeadLamp si vixion

headlamp ovi-2

ketika sudah terlepas dari motor

2.) Kedua yang harus sampean lakukan pastinya membuka mika lampu terlebih dahulu sehingga terpisah dengan reflektornya untuk cara ini saya menggunakan teknik rendam Headlamp pada Baskom berisi air Panas…Rendam kira kira 15-20 menit.

rendah headlamp pada air panas

Rendam headlamp pada air panas

Dengan merendamnya di air panas maka Lem perekat pabrikan yang terkenal sangat kuat akan meleleh aka lunak sehingga pinggiran dari headlamp mudah untuk di congkel,pelan pelan tapi pasti pakai obeng (-) mas bro…Hati-hati saat mencongkel karena mika lampu memang rawan pecah…mika pecah nambah masalah lain ntar 😀 dalam step ini kesabaran kita bener bener di uji..so,hitung hitung buat melatih kesabaran nih...xixixixi 😀

sebenernya selain trik rendam headlamp pada air panas ada juga trik panaskan tepi-tepi perekat mika pada reflektor menggunakan hair dryer atau heat gun.

heat gun

saat memanaskan tepian Head lamp pakai heat gun

Kalo ga punya kedua alat tersebut, pinjam ke tetangga dong ah! Kalo tetangganya pada pelit, upss.. maksudnya ga ada yang punya juga, harus siapin air mendidih pada baskom berukuran sedang, lalu celupkan rumah lampu tadi pada air mendididih..so,sesuatu itu harus berkorban dulu pakde. 😀
(Sekedar catataan : Rumah lampu/reflektor/mika original bawaan motor gak akan meleleh pada air mendidih, tahan sampai suhu 300°c. jadi jangan takut retak apalagi meleleh).

Dan ketika sudah kebuka semua, tinggal bersihkan sisa-sisa air yang menempel pada mika dan reflektor pakai lap lembut atau kanebo agar tak tertinggal segala kotoran yang terdapat pada headlamp..dan alhamdulillahnya saat ane melakukan ngak ada sisa lem perekat yang menempel pada mika ..kalo ada sisa lem yang nempel ribet mas bro kudu sabar buat ngebersihin lagi pake bensin/sanpoly/minyak kayu putih..so,ujung ujungnya sabar maneh cak. 😀

jika reflektor sudah kering maka step selanjutnya adalah memasang Projektor HID with angle eyes.

projie

Projector dilengkapi derat tidak merusak rumah lampu

Mas bro tinggal memasukkan projector tadi …Di sini perlu ekstra hati-hati supaya bagian belakangnya pas dengan lubang lampu standar plus di sini jua titik fokus projektor juga berpengaruh kal nyetel ngak pas.

untuk kebanyakan projector  sekarang sih..bagian belakangnya sudah dilengkapi derat, dengan begitu ukurannya bisa disesuaikan lubang yang sudah ada,

Memang selama ini banyak yang memaksakan pasang lampu jenis ini sehingga bagian belakang sampai dirusak atau dibobok. Cara itu justru akan merepotkan jika nanti mau kembali pakai bohlam biasa.

Setelah dirasa kencang dan sudah rapi terpasang, langkah selanjutnya adalah memasang mika lampu kembali agar menyatu dengan reflektornya.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Headlamp yang sudah terpasang HID Projektor

Setelah langkah tersebut, jangan lupa untuk kemudian memasang bohlam HID yang telah tersedia di dalam paket lampu proyektor aftermarket tersebut.

memasukan Bohlam HId pada projektor

memasukan Bohlam HId pada projektor

oke..selanjujtnya adalah memasangkan kembali headlamp ke motor sekalian menghubungkan soket soket lampu,baik itu pada Bohlam HID angle Eye,Devil Eye, maupun Demon..so,semua kabel terhubung beda beda karna fungsi juga beda mas bro…

instalasi HID-1

Instalasi kabel Set HID projektor pada motor

Saat instalasi HID projektor pastikan kabel-kabel harus rapi…yups..Rapi,entah itu segi penempatan komponen maupun ..kerapian saat sambung menyambung soket, sebisa mungkin di isolasi agar kuat plus mencegah konslet.

ballast hid

penempatan Ballast HID di bawah tangki BBM

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

kabel instalasi HID lewat bawah tangki BBM

untuk Yang terakhir adalah menyetel ketinggian dari arah sinar lampu proyektornya. Ingat! Yang ini jangan sampai ketinggalan ya, bahaya kan kalau sinar lampu ketinggian. Sinar lampu HID yang sangat terang bisa-bisa membahayakan pengendara yang sedang berjalan berlawanan arah.

Last…menyinggung perihal bahwa lampu HID bisa bikin aki tekor itu mitos..asalkan Instalasi yang benar dan mengikuti spek dari motor tersebut ane rasa ngak akan ada kejadian aki tekor seperti kebanyakan di benak user.

11701218_703108376500028_2648920443415881452_n

kondisi aki 3 bulan setelah pasang HID,ane cek masih normal diangka 12.6 volt

Bagaimana? Cukup mudah bukan cara pasang hid projektor pada motor  Jika anda tertarik ingin mengaplikasinya, sudah banyak lampu proyektor aftermarket yang tersedia di pasaran…monggo pakde !  (BMspeed7)

BACA ARTIKEL MENARIK LAINYA :

Foto : Dokumen BMspeed7.com dan mbah Google

Yuk Like Fanspage Facebook BMspeed7.COM untuk mengikuti informasi selajutnya…terima kasih yang sudah kasih jempol Yak 😀
https://www.facebook.com/BMSPEED7/likes/

Sekian pembahasan pada artikel kali ini,Comment Like Sucscribe dan sampai bertemu di artikel selanjutnya.
Thankz For Reading and Sharing.
Semoga bermanfaat
====================================
ikuti berita terbaru atau kontak BMspeed7 :
Email : masmuslim7@gmail.com
Blog Mas Muslim Satunya : https://motonewcoral.wordpress.com/
Facebook : BMspeed7.wordpress.com
Twitter : @masmuslim7
Instagram : BMspeed7
WhatsApp : 0856-9282-5308


Advertisements
space for ads

Comments»

1. Naufal - March 14, 2016

Harganya satu set berapa gan?

Mas Muslim - March 14, 2016

Ane cuman beli lampu HID projie doang om ..headlamp bawaan pabrik trus rakit sendiri

agus - July 23, 2016

bos mengenai kelistriknya giman? kalau di motr matic misal spacy merunah kelitrikan dak? DC Ac gtu an mkstnya

Mas Muslim - July 23, 2016

Spacy keknya masih AC…coba putar kontak ke On,langsung nyala gak lampunya…kalo nyala berarti arus DC kaya vixion

2. M Hervan - July 31, 2016

Om untuk memasang kembali reflektor dengan mikanya gmna? Apa harus pake lem lagi atau gmna?

Mas Muslim - July 31, 2016

Iya…pake lem lagi,kemarin tuh yang di blog udah tak copot projinya…bapak gak suka pakai lampu projie

3. onoy squarepants - October 23, 2016

Om klo pindahin arus ac ke dc gmna tuh

Mas Muslim - October 23, 2016

Maaf om belum saya tulis,monggo cari di google aja udah banyak kog…

4. Rusli - November 25, 2016

Tolong artikel buat vario 125 dan gambar posisi penempatan alat”nya

Mas Muslim - November 25, 2016

Belum om,belum pernah praktek Vario 125..

5. Margene - January 28, 2017

I hae beesn browsing online more than 4 hours today, yet I never fohnd any interesting article
like yours. It is pretty worth enough for me.

In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did,
the web will be a lot more useful than ever before.|
I could not resist commenting. Exceptionally well written!|
I’ll immediatel snatch your rrss feed as I can’t in finding
your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
Do you’ve any? Please let me recognise so
that I may subscribe. Thanks.|
It’s the best time to make some plans for the future and it
iss time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice.

Perhaps yoou could wriote next artihles referring to this
article. Iwish to read even more things about it!|
It is the best tome to make a few plans for the future and
it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to recommend
you few interesting things or tips. Perhaps
youu could write subsequent articles regarding this article.
I want too learn even more things about it!|
I’ve been browsing on-line more than three hours lately, yet I
never discovered any attention-grabbing article like
yours. It’s pretty value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you
probably did, the internet can be a lot more helpful than ever before.|
Ahaa, its good dialogue on tthe topic of this article here at this blog, I have read all that,
so at this time me also commenting here.|
I am sure this piece of writing has touched all the intenet viewers, its really reqlly fastidious paragfraph on building
up new webpage.|
Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing these things, therefore I am goig to tell her.|
Saved as a favorite, I like your web site!|
Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and also the
rest of the website is also very good.|
Hi, I do think this is an excellent website.
I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since i have bookmarked it.
Money and freedom is the greatesxt way to change, may you be rich and continue tto guide other people.|
Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual
appeal. I must say that you’ve done a excellent job with this.
Additionally, the blog loads very fast for me on Firefox.
Exceptional Blog!|
Theze arre in fact impredssive ideas in about blogging.
You hawve touched some good points here. Any way keep up wrinting.|
I love hat you guys are up too. Such clever work and exposure!
Keep up the fantastic works guys I’ve added you guys to my blogroll.|
Hi there! Someone in mmy Myspace group shared this website with us so I came to look it over.
I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will
be tweeting this to my followers! Terdrific blog annd terrific design.|
Everyone loves what you guys aare up too. Such clever work and reporting!

Keep up thhe good woorks guys I’ve incorporated you guys to blogroll.|
Hey therre would you mind sharing which blog plastform you’re using?
I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I assk is because your design and style seems different then most
blogs and I’m looking for something completely
unique. P.S Apologies for
getting off-topic but I had to ask!|
Hello would you mind letting me know which webhost you’re using?
I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I
must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a honest price?
Cheers, I appreciate it!|
I like it whenever people come together and sharre ideas.

Grsat website, stick with it!|
Thank you for thee auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
Look advanced tto more added agreeable fdom you!

By the way, how could we communicate?|
Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your artticle seem
to be running off the screen inn Firefox.

I’m not sure if this is a formatting issue or sommething to do with brlwser compatibility but I thhought I’d post
to let you know. The design and style look great though!
Hoppe you get thhe problem solved soon. Cheers|
Thhis iis a topic that’s close tto my heart…
Taake care! Exqctly where are your contact details though?|
It’s very siple to find out any topic on web as compared to books,
as I found this piece of writing at this web site.|
Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email.
I’ve got some creative ideas forr your blog you might be interested iin hearing.
Either way, great blog and I look forward tto seeing it improve over time.|
Hey there! I’ve been following your web site for some time now and finally got the bravery to
go ahead and give you a shout out from Austin Texas!
Just wanted tto mention keep up the good job!|
Greeetings from Idaho!I’m bored at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch
break. I realy like the information you present here and can’t
wit to takee a look when I get home. I’m surprised at how fast
your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
Anyhow, superb site!|
Its such as you learn my thoughts! You seeem too grasp a
lot approximately this, like you wrote the book in it or something.
I feel that you simply can do with some percent to pressure the message
hous a little bit, but other than that, that is magnificent blog.
An excellent read. I’ll definitely be back.|
Ivisited several web pages except the audio feature for audio songs present at this website is in act wonderful.|
Hi, i read your blog occasionally and i own a similar
one andd i was just curious if you get a lot of spam remarks?

If so how do yyou protect against it, any plugin or anything you
can suggest? I get so much llately it’s driving me insane sso any assistance is
very uch appreciated.|
Greetings! Very helpful advice within this article! It’s the little changes which will make the most important changes.
Thanks for sharing!|
I seriously love your website.. Very nicee colors & theme.
Didd you build this amazing site yourself? Please
reply back as I’m hoping to creatte my own site and would like to know where
you got this from or exactly what the theme is named.
Thank you!|
Howdy! This post could not bbe written much better!
Going through this post reminds me of my previous roommate!

He continually kelt preaching about this.I’ll send thiss article to him.

Pretty sure he’s going to have a good read.
Many thanks forr sharing!|
Incredible! This blog looks just lie my old one!
It’s on a totally different subject but it has pretty much the szme layout and design. Wonderful coice of colors!|
There’s certainly a great deal tto learn abut this issue.
I love all off the points you’ve made.|
You made some good poits there. I checked on the net for more info about the issue and found most individuwls will go along with your views
on thuis web site.|
Hello, I log onn to your new stuff like every week.
Your writing style is awesome, keep uup thee good work!|
I simply couldn’t leave your site before suggesting that I really loved the standard info a person provide on your guests?
Is going tto be again ceaselessly tto check up on new posts|
I wanted tto thaank you for this very good read!! I certainly
loved every bit of it. I have you saved as a favorite to check out new
stuff you post…|
Hello, just wanted tto say, I loved this blog post. It waas practical.
Keep on posting!|
Hello, I enjoy reading through your post.
I wanted to write a little comment too support you.|
I constantly spent my half an hour to read this blog’s posts daily along wijth a cup of
coffee.|
I every time emailed this blog post page to aall
my contacts, as if like to read it afterward my contaxts will
too.|
My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idda because of the costs. But he’s tryiong none the less.
I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and aam anxious about switchhing to another platform.
I have heard gold things about blogengine.net.
Is there a way I can transfer alll my wordpress content into
it? Any help would be really appreciated!|
Howdy! I could have sorn I’ve been to this site before but after going through many of thee articles I realized it’s new to
me. Regardless, I’m certainly leased I found it and I’ll be
book-marking it annd checking back regularly!|
Great article! That is the type of information that are meant to be shared around the
internet. Disgrace on the search engines ffor now not positioning this post upper!
Come oon over and seek advice from my site . Thanks =)|
Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped
me out a lot. I hope tto give something
back and help others like you aided me.|
Hello, I do believe your website could be having web browser compatibility problems.
Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine
however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that,
wonderful site!|
Someone essentially help to make seriously articles I might state.

This is tthe very first time I frequented your web page and to this point?
I amazed with the analysis you made to make this particular put up amazing.
Fantastic task!|
Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
I am hoping to provide one thing ayain and aid others like
you aided me.|
Howdy! I just wish to give you a big thumbs up for the excelleent
information you’ve got right here on this post. I’ll be
returning to your website for more soon.|
I always used to study paragraph in news papers but
now ass I am a user oof web so from now I am using
net for posts, thanks to web.|
Your mode of describing the whole thing in this paragraph is actually pleasant, every one be
able to easily know it, Thanks a lot.|
Hi there, I discovered your blog viaa Google
even as looking for a similar subject, our site got here up, it appears to be like great.
I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hi there, simply became aware of your weblog via Google, and found that it is really informative.
I am oing to be careful for brussels. I’ll be grateful in cse you continue this
inn future. Many other people will probably bee benefited out of your writing.
Cheers!|
I am curious to find out what blog platform you’re utilizing?
I’m experiencing some minor securitfy issues with my latest site and I would
lie too find something more secure. Do you have any recommendations?|
I’m extremely impressed with your writing
skills as well as with the layout on your blog.
Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either
way keep up thhe excellent quality writing, it is rare to
see a great blog like this one nowadays.|
I am extremely impressed with your writing talents and also with tthe format for
your blog.Is this a paid subject matter or did you
modify iit your self? Either way keep up the nice quality writing, it’s uncommon to see a
nice blog like this one these days..|
Hi, Neat post. There’s an issue with your site in internet explorer, might test this?
IE nonetheless is the markdt choef and a big part of folks will omit your excellpent writing due to
this problem.|
I’m not sure where you are getting your info, but great topic.
I needs to spend soke ime learning much more or understanding more.
Thanks for great info I was looking foor this info
for my mission.|
Hi, i think that i saw you visited my website thus
i came too “return the favor”.I aam trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your\

6. custom silicone wristbands - January 29, 2017

I like this website so much, bookmarked.

7. daihatsu magelang - February 8, 2017

daihatsu magelang

Cara Memasang Lampu HID Projektor Pada Motor » BMSPEED7.Com

8. Wibi - February 13, 2017

Mas, kalo pasang reflektor projie angel eyes di Beat Karbu caranya sama juga ya seperti diatas?? terimakasih

Mas Muslim - February 13, 2017

Tergantung lampunya projinya kaya apa,kan beda beda

9. ebih - February 19, 2017

klo posisi bagian atas/bawah projie itu yg mana y?
sama nyambungi kabel ke saklar HI/Low bem, & ke saklar on/off ny sya masih blum paham!!!



%d bloggers like this: